Linnenpers Rubenshuis

In het Rubenshuis in Antwerpen staat een prachtige 17de eeuwse linnenpers, die helaas de planken mist om echt te kunnen persen. Rubenshuis_linnenpers_2  En dat is precies wat men in het museum wel wil; een linnenpers die werkt. Zodat de bezoekers linnen damast in de pers  zien liggen alsof de vrouw van Rubens het er zojuist in gelegd heeft.  Zo wordt het museum weer een beetje meer het huis waar Rubens woonde, werkte en bovenal leefde. Ik ben al in september in het Rubenshuis geweest en heb een plan geschreven om dit te realiseren. Een paar weken geleden kwam houtrestorator Simon bij mij thuis mijn linnenpers bestuderen en vooral mijn persplanken. Rubenshuis linnenpers houtrestorator  Ook mijn miniatuur linnenpers ontkwam niet aan zijn onderzoekende blik. Ik leerde veel over het juiste hout wat nodig is voor een goede persplank. Ziezo, dat was weer een stap. Gisteren heb ik het damast uitgezocht wat in de pers komt te liggen, want we gaan er niet zomaar een paar lappen inleggen, nee, er komen echte linnen tafellakens en servetten in uit de tijd van de meester zelf. En zo lag mijn huiskamer erbij, want ik heb veel stapels door mijn handen laten gaan op zoek naar het juiste linnen. Rubenshuis linnenpers damast uitzoeken  Vanmiddag kwamen Nele en Martine uit het Rubenshuis om dat met mij te bekijken, te bespreken en een keuze te maken. Ze zijn heel enthousiast over dit project, ik natuurlijk ook, dus het geeft ons allen energie om hier zo mee bezig te zijn. Rubenshuis linnenpers bespreking Nele en MartineIk vind het leuk om over het werkproces te schrijven, hoe komt zo’n project van de grond, wat moet er allemaal voor gebeuren. Voorlopig heb ik er genoeg werk aan, want alles wat er in de linnenkamer van het Rubenshuis komt te liggen, moet wel eerst gewassen (soms schoongezongen) en heel netjes opgevouwen en gemangeld worden. De planning is dat het in mei vanaf Moederdag te zien is.

Zo schreven ze in de 17de eeuw

Weet u wat hier staat geschreven? Een gelukkig en gezond 2014? Nee, (dat wens ik iedereen trouwens wel!), er staat van boven naar onder: zes paar sloopen, zes servietten, een taeffelaeken. De laatste dagen van 2013 bracht ik door in het Gemeentearchief van Leiden en Delft. Daar las, nou ja, lezen is een groot woord, daar trachtte ik boedelinventarissen te ontcijferen van gewone mensen uit de 17de eeuw. Op zoek naar hun bezit aan linnengoed. Volgens mij hadden ook gewone mensen tafellakens en servetten. Echter, hoe bewijs je dat? In de archieven van de Weeskamers vond ik de bezittingen van de vrouw van de glazenmaker, de bierdrager, de kleermaker, de kuiper en de metselaar en timmerman.

20140104-104028.jpg Geholpen door heel aardige archiefmedewerkers vond ik wat ik al zo lang zocht. De metselaar heeft in 1608 zes servetten en een tafellaken, de kuiper in 1602 een ‘cruyswerckt’ tafellaken, vier servetten en een ‘linde’ tafellaken. En in de boedel van onze grote schilder Johannes Vermeer vijf tafellakens en negen servetten. Ik heb deze gegevens nu nodig voor een artikel dat ik aan het schrijven ben EN het komt natuurlijk uitgebreid aan bod in het boek dat ik dit jaar ga schrijven!

Verbazing over verdwijnen van vlekken op Textielsymposium Rijksmuseum

Het Internationale Textielsymposium in het Rijksmuseum was een groot succes. Twee dagen lang volgden bijna 200 mensen lezingen over het conserveren van textiel voor het nieuw ingerichte Rijksmuseum. Historici, kunsthistorici, onderzoekers en restauratoren vertelden over de achtergronden van de textiele objecten, de problemen die ze tegenkwamen en de oplossingen die ze bedachten. Dr. Elsje Janssen, de conservator textiel liet in haar lezing over de toekomstplannen voor damast foto’s zien van de vlekken en het schoongezongen damast en zij vindt mijn wasresultaten “indrukwekkend”.

Textielsymposium Rijksmuseum

Ik heb veel textielrestoratoren mijn foto’s met het schoongezongen damast laten zien en ze raakten zeer geïnteresseerd in mijn toch wel wonderbaarlijke verhaal. Dat kan ik me goed indenken trouwens. Ze zeiden dat zij dit soort vlekken toch niet goed uit het damast of het linnen kunnen krijgen. Het viel me op dat restauratoren ook  ’uit de box’ moeten denken om textiel te reinigen of weer mooi toonbaar te maken. Een behoorlijk creatief vak dus. We bezochten onder meer het textielatelier waar we voorwerpen zagen die ze de komende tijd gaan restaureren en onderzoeken. Ik was helemaal weg van een 17de eeuwse kraag (met het aller-allersmalste rolzoompje dat ik ooit zag!) en de twee 17de eeuwse naaikussens, annex naaidozen die het Rijks rijk is. Zo indrukwekkend!

Vlekken in damast? Ik zing ze er uit!

Vlekken in het damasten tafellaken zijn al eeuwen een probleem. Met allerlei middeltjes proberen we die eruit te krijgen, zoals in een 19de eeuwse tip uit een kookboek om er de ochtendurine overheen te gooien. Mijn nieuw ontdekte methode is vriendelijker; ik zing ze eruit. Het is gebaseerd op het feit dat alles bestaat uit trilling. Vuildeeltjes in linnen hebben een andere trilling dan het linnen zelf.  Ik leg het vuile linnen in een bad met water te weken en zing ervoor. Bij de daarop volgende wasbeurt blijken zelfs zeer hardnekkige vlekken als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn. Mijn mooiste succes is een 17de eeuws damast tafellaken met een dessin van gezaaide bloemen dat onder de grote  gele en bruine vlekken zat.

schoonzingen 1a vuil schoonzingen 1b schoon schoonzingen 2a vuil schoonzingen 2b schoon schoonzingen 3a vuil schoonzingen 3b schoon schoonzingen 4a vuil schoonzingen 4b schoon

De foto’s spreken voor zich. Maandag 7 en dinsdag 8 oktober is er een Internationaal Textielsymposium in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar zullen veel textielrestauratoren aanwezig zijn. Alle deelnemers ontvangen de brochure “Schoongezongen”, die ik deze week gemaakt heb. Ik ben heel benieuwd naar hun reacties!

Kom een kijkje nemen in de linnenkast op Kasteel Groeneveld in Baarn

Wist u dat ik een linnenkast heb ingericht op Kasteel Groeneveld in Baarn? Dat heb ik trouwens vorig jaar al gedaan. Het kasteel is gerestaureerd en voor een deel opnieuw ingericht. En wat is er nu mooier dan dat een van de linnenkasten in de oorspronkelijke linnenkamer weer met stapels linnen en damast gevuld wordt. Niets toch? Linnenkast Kasteel Groeneveld Dus heb ik meer dan 700 stuks linnen damast uit mijn privé collectie naar Baarn gebracht: honderden huishouddoeken, tientallen damasten tafellakens en meer dan honderd servetten, zo’n dertig beddenlakens en zestig slopen. Zoals het hoort op een een kastkleedje met een handgekloste kant eraan (met dank aan mijn zus Ina). En dat alles op mooie, rechte stapels in de linnenkast gelegd. P1040844Daar was ik trouwens wel een paar dagen zoet mee. Het meeste linnen dateert uit de 20ste eeuw, ook ligt er een 19de eeuws damast tafellaken met een prachtig elegant Rozendessin van 6 x 2,5 meter! Als u het graag wilt zien, wacht dan niet te lang, want Kasteel Groenveld gaat per 1 januari over naar Staatsbosbeheer en het is nog helemaal niet zeker of zij de ingerichte linnenkast willen behouden. P1040857 Ik hoop zo dat zij deze linnenkast willen overnemen, want er zijn maar heel weinig ingerichte linnenkasten in Nederland te zien. Dus wacht niet te lang en ga er voor 1 december lekker genieten van al die mooie stapels. P1040851 Rechts boven in de kast liggen de geborduurde lakens voor de logé’s. Mmm, dat zou fijn zijn, in het kasteel slapen en dan je bed opgemaakt met zulke lakens. P1040848  Wie droomt daar nou niet van?

Verhuizing van winkel naar huis

Ziezo, de tijd vliegt, want het is al weer twee weken geleden dat ik mijn winkel op de Hippolytusbuurt helaas heb moeten opgeven. Ik heb er fijne jaren gehad en heel veel leuke klanten leren kennen. Het was een hoop werk om al het linnen en damast in te pakken en naar mijn twee 17de eeuwse huisjes aan de Paardenmarkt in Delft te verhuizen, wat goed lukte met hulp van vrienden en familie.  PaardenmarktHet is hier echter beduidend kleiner dan in de winkel en ik moet nog een doos of 20 uitpakken en een plekje zoeken voor het damast. Ik ga op afspraak werken en u bent dus van harte welkom bij mij thuis om mooi damast te komen uitzoeken. In de winkel was het vaak druk en hier thuis kan ik in alle rust mijn klanten het damast laten zien en kunnen zij hun keuze maken. Dus de verkoop gaat gelukkig gewoon door en mijn bedrijf Sanny de Zoete, Antiek & Design Linnen Damast blijft gelukkig ook bestaan (op 1 juli bestond het trouwens 19 jaar!). Nog een aardige foto tot slot; ook het miniatuur linnenkabinetje wordt verhuisd van de Hippolytusbuurt naar de Paardenmarkt. P1040770

Voor heren, na het scheren

Kijk, dat gebeurt er nu ik aan het opruimen ben omdat mijn winkel gaat sluiten op 27 juli. Ik vond net op een afgelegen plekje in mijn winkelvoorraad beneden een zak met daarin nog 15 doeken: Voor de heren, na het scherenP1040671 Dit was in 1998 (denk ik) mijn tweede eigen geproduceerde doek. De eerste had als tekst: Droogjehandendoek. Beide doeken zijn ontworpen door Jon Sonneveld. Ik was er heilig van overtuigd dat ik er niets meer van te koop had. Blijkbaar 5 jaar geleden tijdens de vorige verhuizing hier terecht gekomen en nu weer voor het eerst zichtbaar en natuurlijk te koop voor de liefhebber. Voor € 12,50 wordt u de nieuwe eigenaar van deze bijzondere, nog in Nederland geweven!!! doek van linnen en katoen. Toevallig sprak ik onlangs een vriendin die er naar vroeg, want de hare was nu bijna versleten, na zo’n 15 jaar intensief gebruik. Dus die ga ik in ieder geval blij maken.

Sluiting van onze winkel op 27 juli

Helaas gaat de economische crisis ook onze deur niet voorbij. We zijn genoodzaakt onze winkeldeur aan de mooie gracht in Delft op zaterdag 27 juli te sluiten. Het betekent gelukkig niet het einde van het bedrijf.  Ik ga verder met de collectie design damast via de website en op afspraak. Dus u kunt nog steeds een mooi linnen damast tafellaken bij mij bestellen. Op een aantal dessins krijgt u nu 25% korting op de voorraad. Ik ben thuis al een maand druk bezig om plaats te maken voor de winkelcollectie en dat betekent dat ik mijn hele privé collectie door mijn handen heb laten gaan. U begrijpt misschien wel hoe leuk dat is. Wat te denken van bv. dit tafellaken met ingeweven zeppelin? P1040559U ziet maar weer, geschiedenis is eeuwenlang in damast geweven.Veel linnen en damast blijft in mijn collectie, er zijn echter ook tafellakens en servetten, handdoeken en ander linnen wat u nu in de winkel met hoge kortingen kunt kopen. Kom dus vooral nog een keer naar de winkel. Het goede nieuws is dat ik in de gelegenheid gesteld word om twee jaar lang te kunnen werken aan een mooi boek over de geschiedenis van het linnen damast in Nederland vanaf de 17de eeuw. Daar verheug ik me nu al op. En u over twee jaar, want dan is er eindelijk een mooi geïllustreerd overzichtswerk over het boeiende damast!

Afscheidsdiner in het Rijksmuseum

Heeft u de mooi gedekte tafels gezien bij het afscheidsdiner gegeven door (toen nog) Koningin Beatrix in het Rijksmuseum? Met natuurlijk mooi linnen damast als basis. rijksmuseum2[1]Overgebracht uit Paleis Noordeinde evenals het servies, het glaswerk en het zilver. De patronen in het damast zijn helaas nauwelijks zichtbaar. Als u heel goed kijkt op het filmpje van de NOS:

http://nos.nl/koningshuis/artikel/501231-afscheidsdiner-in-rijksmuseum.html

ziet u in het gevouwen servet het Nederlands wapen met de ingeweven spreuk “Je maintiendrai”. Hoe oud dit damast is weet ik niet. In de buffetten die aan de zijkanten staan, herken ik  echter mijn druifmetrandeigen dessin Druivenranken damast. Dit dessin heb ik in 2005 zelf gereconstrueerd naar een 19de eeuwse patroontekening. En dat weven we nu niet alleen voor personen van koninklijke bloede, maar voor ieder die graag wil genieten van een mooie gedekte tafel met zuiver linnen damast: feestelijk en rustgevend. Het damast geeft iedereen aan tafel het gevoel welkom te zijn. We kunnen dit damast inmiddels ook voor ronde en ovale tafels weven, tot zelfs 285 cm rond! Ook deze week bestelden twee heren een rond damasten tafellaken in Druivenranken, gekregen ter gelegenheid van hun huwelijk van hun vrienden. Dat is nog eens een goed idee!

 

 

Margotje en Chris Lebeau komen samen

Joost Kramer schreef voor ons dit bijzondere weblog.

Op 5 oktober is Marije Margot Hallie, telg uit de Van Dissel familie en de kleindochter van Margot, in Amsterdam getrouwd met Joost Kramer. Daarbij kreeg het damast Margotje letterlijk een centrale plaats toebedeeld.

De ceremonie vond plaats in de oude Trouwzaal Eerste Klas van het voormalig Amsterdamse stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal. Daar nam buitengewoon trouwambtenaar en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen de aanwezige gasten mee door de historie van de Trouwzaal.IMG_6720

De Trouwzaal is namelijk ontworpen door Chris Lebeau, dezelfde  ontwerper die de oma van de bruid met al haar speelgoed vereeuwigde in een speciaal voor kinderen gemaakt damast.

Ondanks zijn grote bekendheid stond Lebeau in 1923 op de lijst van noodlijdende kunstenaars die wethouder Wibaut liet opstellen en gaf de gemeente Lebeau de opdracht wandschilderingen in de nieuwe Trouwkamer Eerste Klasse te maken. De wandschilderingen werden in 1926 aangebracht en er is geen lijn die niet symbolisch geladen is. Het verhaal dat hier wordt verteld is simpel: meisje en jongen ontmoeten elkaar en een brandend hartje zegt het u: zij worden verliefd. Op de glas-in-loodramen wordt getrouwd, keurig in eigentijds kostuum.

Ter versiering van de tafel waaraan ambtenaar, het bruidspaar en getuigen plaats konden nemen, is deze tafel ´gedekt´ met het damast Margotje. De link tussen bruid, damast, Lebeau en de trouwzaal is natuurlijk niet onvermeld gebleven. IMG_6211

Na afloop van de ceremonie hebben bruidspaar, ouders en bruidspersoneel gezamenlijk gedineerd, waarbij ieder van de gasten, een eigen servet van het Margotje damast heeft gekregen als aandenken aan deze heugelijke dag.

Het bruidspaar hoopt hiermee hun gasten enthousiast te maken om eens wat vaker de tafel te dekken met damast.

De Trouwzaal is als onderdeel van een rondleiding bij Sofitel The Grand te bezichtigen voor het publiek.